Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των κατασκηνώσεων ΚΟΡΕΛΚΟ

Αρχίζει νέα τουριστική περίοδος και όπως μας ενημερώνουν τα ΜΜΕ επιτέλους έρχονται στιγμές ανάπτυξης για την εθνική οικονομία, η οποία θα βγάλει υπερκέρδη από την άφιξη των τουριστικών ορδών. Αυτή βέβαια είναι η μισή αλήθεια, δηλαδή ένα ολόκληρο ψέμα. Κι αυτό διότι, η εθνική οικονομία βασίζεται πάνω στην υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία, στις κατασκηνώσεις και στις ταβέρνες της χώρας. Τα ειδυλλιακά τοπία της Σαντορίνης αποφέρουν κέρδη επειδή στηρίζονται στους ώμους των εργαζόμενων και τις 16ωρες βάρδιες που συχνά παρατηρούνται σε όλα τα ξενοδοχειακά συγκρότηματα. Μια τέτοια περίπτωση είναι κι αυτή των κατασκηνώσεων ΚΟΡΕΛΚΟ.

Δημοσιεύουμε αυτούσια, όπως μας στάλθηκε, την ανακοίνωση των εργαζομένων που παραμένουν απλήρωτοι από την προηγούμενη σεζόν του 2016 και διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους ενάντια στον κυνισμό μιας εργοδοσίας που έχει πίσω της όλο το αντεργατικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Γι’αυτό λοιπόν: Αμέριστη Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της ΚΟΡΕΛΚΟ σε κάθε αγώνα τους με κάθε μέσο ενάντια σε κάθε εργοδότη.


Είμαστε οι απλήρωτοι εργαζόμενοι (όλων των ειδικοτήτων) των κατασκηνώσεων «ΚΟΡΕΛΚΟ». Εργαστήκαμε στη συγκεκριμένη κατασκήνωση το καλοκαίρι του 2016 και έκτοτε δε μας έχει καταβληθεί το παραμικρό ποσό. Στις επανειλημμένες δε κρούσεις μας η διοίκηση του ομίλου είτε παίζει κρυφτούλι, είτε μας εμπαίζει διαβεβαιώνοντάς μας μέσω της γραμματείας οτι θα μας πληρώσει και να μην ανησυχούμε.

Αξιοσημείωτο είναι οτι σε συνάντηση με την κυρία Ποθητή Κορέλα, ιδιοκτήτρια του ομίλου, η τελευταία παραπονιόταν οτι «δεν έχει λεφτά», οτι «το πορτοφόλι της είναι άδειο» και οτι λόγω οικογενειακών προβλημάτων αδυνατεί να μας πληρώσει. Η αλήθεια είναι οτι προς στιγμήν μας συγκίνησε, σε βαθμό που εξετάσαμε και το ενδεχόμενο να της χαρίσουμε τα δεδουλευμένα μας, μιας και είναι γνωστό οτι σήμερα στην Ελλάδα σε ανθρώπους <30 χρόνων τα χρήματα «τρέχουν από τα μπατζάκια» σε αντίθεση με την καημένη την κυρία Κορέλα. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Internet όμως μας έδειξε ότι υπάρχουν προηγούμενες αντίστοιχες καταγγελίες όχι μόνο για την κατασκήνωση, αλλά και για το ΙΕΚ. Σε μια εποχή λοιπόν που οι νέοι άνθρωποι (όσοι δεν έχουν μεταναστεύσει) αγωνιούν να βρουν μια δουλειά έστω και προσωρινή, έστω και κακοπληρωμένη, ο όμιλος «Κορέλκο» το έχει κάνει σύστημα να βγάζει κυριολεκτικά «από τη μύγα ξίγκι».

Η τελευταία διαπίστωση δεν αφορά μόνο τις οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούσε η κατασκήνωση, για τις οποίες νιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, μιας και δεν πρόκειται απλώς για τους απλήρωτους εργαζόμενους μιας επιχείρησης, αλλά για την ασφάλεια και την υγεία παιδιών 6-15 ετών.Τα σημαντικότερα προβλήματα της κατασκήνωσης εντοπίζονταν στα εξής:
 

  • Στο φαγητό: Στα παιδιά προσφέρονται –σύμφωνα με το διαφημιστικό φυλλάδιο της κατασκήνωσης- «5 χορταστικά γεύματα». Στην πραγματικότητα οι μερίδες ήταν μετρημένες και μικρές τόσο για τα παιδιά όσο και για το προσωπικό, ενώ σπάνια τα παιδιά δικαιούνταν δεύτερη μερίδα. Επίσης, η ποιότητα και η ποικιλία των τροφίμων δεν ήταν αρκετή για παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη: Το δεκατιανό σε καθημερινή βάση δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα ποτήρι νερωμένο, συμπυκνωμένο χυμό. Αραιωμένο (σχεδόν νερό) ήταν και το γάλα που δινόταν στα παιδιά για πρωινό.
  • Στις εγκαταστάσεις: Σύμφωνα με το διαφημιστικό έντυπο πάλι, είναι «σύγχρονες και εναρμονισμένες με τους κανόνες της ΕΕ». Χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς τους κανόνες αυτούς, φανταζόμαστε οτι: συρόμενες πόρτες που μπλοκάρουν και φεύγουν από τους οδηγούς τους, ντουζιέρες με ζεστό νερό που επαρκεί για ελάχιστα παιδιά, τουαλέτες χωρίς σαπούνια και χαρτιά οι οποίες καθαρίζονται με απορρυπαντικό μόνο την ημέρα του επισκεπτηρίου, αποχετεύσεις που βουλώνουν «αναδεικνύοντας» τον … εσωτερικό τους κόσμο και η παντελής απουσία του υπερσύγχρονου (πάλι σύμφωνα με το φυλλάδιο) πλυντηρίου πιάτων δεν εναρμονίζονται με τους κανόνες της ΕΕ. Τελικά μετά από επανειλημμένες κρούσεις τοποθετήθηκε σαπούνι και χαρτί υγείας, το οποίο όμως ανανεωνόταν μια φορά την εβδομάδα.
  • Αντιλαμβανόμαστε ότι στη συγκεκριμένη κατασκήνωση φιλοξενούνται μη προνομιούχα παιδιά ανέργων ή χαμηλόμισθων μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ και είναι ίσως η μοναδική τους ευκαιρία να κάνουν διακοπές. Διακοπές όμως στις οποίες δεν τρέφονται σωστά και ζουν σε βρώμικο περιβάλλον, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα και υγιεινή.
  • Το ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό εργαστήκαμε κάτω από δύσκολες συνθήκες, κληθήκαμε να εκπληρώσουμε εργασίες πέρα από τις αρμοδιότητες μας δουλεύοντας κάτω από εξαντλητικά ωράρια. Μάλιστα, υποχρεωθήκαμε μέχρι και να καλύψουμε τους ιδιοκτήτες όταν εκείνοι έπαιζαν κρυφτούλι με τους ελεγκτές που είχαν έρθει στην κατασκήνωση.
  • Σε καμία περίπτωση η δουλειά μας στην κατασκήνωση Κορέλκο δεν ήταν εθελοντική και η πληρωμή μας δεν εξαρτάται από την καλοσύνη και την οικονομική κατάσταση της κυρίας Κορέλα. Δεν παρακαλάμε, δεν διαπραγματευόμαστε για τίποτα. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μας εξοφληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα μας.
    ΥΓ. Και επειδή προφανώς θα γίνει προσπάθεια να βγούμε τρελοί, δηλώνουμε, οτι έχουμε και υλικό που τεκμηριώνει τα παραπάνω