Ξενοδόχοι και ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ ζητούν την πλήρη εξαθλίωση των εργαζόμενων στον τουρισμό για τη νέα σεζόν

Μετά από διαπραγματεύσεις – δηλαδή σε συνεργασία – με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) η ηγεσία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού προτείνει την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία θα είναι σε ισχύ από τη νέα σεζόν για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους.

Η πρόταση περιλαμβάνει την κατάργηση του σταθερού ημερησίου και εβδομαδιαίου ωραρίου με τον εργαζόμενο πρακτικά να γίνεται όλες τις ώρες, όλης της εβδομάδας, δούλος της εργοδοσίας.

Το αντιστάθμισμα είναι η αύξηση του μηνιαίου μισθού κατά… 2%. Στην ουσία, η κατάργηση κάθε ορίου στα ωράρια εργασίας σημαίνει πως η πραγματικά μεταβολή του μισθού θα είναι η μείωση του κατά 30% μέσα από την πλήρη υποτίμηση της εργατικής δύναμης και την εξοντωτική αύξηση της απόσπασης υπερεργασίας.

Αυτό που ζητούν δηλαδή οι εργοδότες μέσα από τα τσιράκια τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, σ’ έναν κλάδο που βγάζει υπερκέρδη κάθε χρόνο, είναι οι εργαζόμενοι να δουλεύουν παραπάνω ώρες τζάμπα για να πλουτίζουν ακόμη περισσότερο οι ίδιοι.  Μέσα από τέτοιες συμφωνίες μεταξύ καπιταλιστών και συνδικαλιστικών ηγεσιών, γίνονται εμφανείς, οι επιπτώσεις του χρόνιου εκφυλισμού των συνδικάτων προς όφελος της εργοδοσίας Μάλιστα, η σημασία του ελέγχου των εργατικών αντιστάσεων είναι τέτοια ώστε ακόμη και οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών ενώσεων τις χαρακτηρίζουν ως κρίσιμο παράγοντα για την κερδοφορία τους. Χαρακτηριστικά, στις 13 Φλεβάρη 2018, στη συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, δήλωνε:

«Ό,τι λειτουργεί, ό,τι πετυχαίνεις, δεν το αλλάζεις. Και η εργασιακή ειρήνη στον τουρισμό είναι μια επιτυχία μας όταν όλα κατέρρεαν. Θυμάστε τι γινόταν το 2012. Και με αυτό το πνεύμα έχουμε αρχίσει το διάλογο για την υπογραφή της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης.»

Εν τέλει, καταρρίπτεται στην πράξη η επιχειρηματολογία περί οικονομικής ανάπτυξης και των αντίστοιχων οφελών που θα έφερνε για τους εργαζόμενους. Το 2016 οι Έλληνες ξενοδόχοι είχαν «ρεκόρ» αφίξεων από το εξωτερικό: 26 εκατομμύρια τουρίστες. Ποια ήταν η επίδραση στους μισθούς των εργαζόμενων; Καμία απολύτως.

Αυτή είναι και μια δεύτερη πτυχή της προτεινόμενης ΣΣΕ. Απέναντι στην αυξημένη ροή τουριστών, οι ξενοδόχοι δε θέλουν να απαντήσουν με παραπάνω προσλήψεις. Αντίθετα, θέλουν να μειώσουν κι άλλο τα εργατικά κόστη μέσω την απελευθέρωσης των ωραρίων και σε συνδυασμό με την μείωση των πραγματικών μισθών, να προσλαμβάνουν λιγότερους εργαζόμενους για μεγαλύτερο φορτίο εργασίας.

Αποδεικνύεται πως αντίθετα με το αφήγημα των ΜΜΕ, βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης για τους ξενοδόχους είναι η κατάργηση των εργατικών «δικαιωμάτων». Δεν υπάρχουν δικαιώματα αλλά μόνο κατακτήσεις οι οποίες κερδίζονται με σκληρούς αγώνες ενάντια στην εργοδοσία. Τίποτα, ποτέ, είτε με ανάπτυξη είτε χωρίς, είτε σε περίοδο κρίσης είτε εκτός, δεν μας χαρίστηκε από τα παράσιτα της κοινωνίας, τους καπιταλιστές.

Και ποιοί είναι αυτοί που ζητούν από τους εργαζόμενους να δουλεύουν σ’αυτές τις άθλιες συνθήκες; Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος από την ηλικία των 19 ετών είναι μέτοχος στην επιχείρηση της οικογένειας του στη Χαλκιδική.[1]  Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανώλης Γιαννούλης, το 2016 ζητούσε να μην εγκατασταθούν πρόσφυγες στην Κρήτη διότι θα βλάψουν τον τουρισμό και … την ασφάλεια του νησιού.[2]

Αυτοί είναι που ζητούν να δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια απλήρωτης εργασίας από τη νέα σεζόν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετεί η διοίκηση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Επισιτισμού-Τουρισμού. Τα δικά μας, μόνο εμείς μέσα από τη δική μας οργάνωση, τα δικά μας σωματεία, τη δική μας δύναμη.

Γιατί τα παράσιτα δεν έχουν δική τους ζωή. Απομυζούν τη δική μας. Πρέπει λοιπόν να επιβάλουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ζωών μας ολοκληρωτικά πάνω στα παράσιτα που γεννάει ο καπιταλισμός.

[1] Νέος πρόεδρος στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων

[2] Κατηγορηματικό «όχι» του επιχειρηματικού κόσμου σε δομές προσφύγων στην Κρήτη