Όταν ως εργοδοσία «Πας Γυρεύοντας» στη Νέα Φιλαδέλφεια επειδή απολύεις ντελιβεράδες που ζητούν τις αυτονόητες συνθήκες εργασίας

Την Παρασκευή 10/2 προβήκαμε σε αποκλεισμό του καταστήματος επισιτισμού «Πας Γυρεύοντας» στην πλατεία Πατριάρχου στη Νέα Φιλαδέλφεια. O ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου μαγαζιού με τραμπούκικες μεθόδους απέλυσε εργαζόμενο ντελιβερά όταν ο ίδιος ζήτησε να μη δουλέψει ημέρα χιονιού.

Στον αποκλεισμό συμμετείχαν 45 εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού, κομμουνιστές/τριες και αλληλέγγυοι/ες από τη Νέα Φιλαδέλφεια και τις γύρω περιοχές. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, μοιράστηκαν κείμενα καταγγελίας του συγκεκριμένου περιστατικού και των γενικότερων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στην περιοχή. Ο αποκλεισμός του μαγαζιού ήταν επιτυχής και η ανταπόκριση των περαστικών, θετική με αρκετούς να μας ενημερώνουν για παρόμοια περιστατικά σε άλλα καταστήματα της γειτονιάς. Όταν ο ιδιοκτήτης Γ.Μ πρότεινε να σταματήσουμε την κινητοποίηση για να μας «εξηγήσει» τη θέση του έλαβε την απάντηση πως ούτε συνδιαλεγόμαστε ούτε σταματάμε τους αγώνες μας για να τα βρούμε με τα αφεντικά – μικρά και μεγάλα. Αντίθετα, στόχος μας είναι να τους οξύνουμε και να σπάμε την εικόνα εργασιακής ειρήνης – και υποταγής – που θέλει να εξασφαλίζει  η εκάστοτε εργοδοσία.

Μετά τη λήξη του αποκλεισμού ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων κατευθύνθηκε οργανωμένα και έκανε παρέμβαση στα μαγαζιά της περιοχής μοιράζοντας κείμενα, γράφοντας συνθήματα και πετώντας τρικάκια της Πρωτοβουλίας Συνέλευσης Ταξικής Αλληλεγγύης. Από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε πως κανένα περιστατικό εργοδοτικής επίθεσης δε θα μένει αναπάντητο. Αυτό που χρειάζεται είναι μαχητικές και ταξικές απαντήσεις.

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράστηκε στην κινητοποίηση:

ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΤΑΞΙΚΑ
ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Στον καιρό της κρίσης του συστήματος, οι εργοδότες ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα επιβιώσει, βγάζοντας τα περισσότερα κέρδη, δηλαδή ποιος θα εκμεταλλευτεί περισσότερο και πιο αποδοτικά τους εργαζόμενους.

(Ακόμα) ένα τέτοιο περιστατικό εργοδοτικής τρομοκρατίας συνέβη και στις 12 Γενάρη στο σουβλατζίδικο Πας Γυρεύοντας. Εργαζόμενος, ντελιβεράς ζήτησε να μη δουλέψει την ημέρα εκείνη λόγου του χιονιού και του πάγου που είχε καλύψει τους δρόμους της περιοχής προκειμένου να προστατέψει τον εαυτό του από πιθανό ατύχημα, με αποτέλεσμα να λάβει τραμπούκικη απάντηση από το αφεντικό η οποία συνοδεύθηκε από απόλυση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συμπεριφορά του συγκεκριμένου μαγαζάτορα ήταν επιθετική απέναντι σε εργαζόμενο καθώς για τον ίδιο αποτελεί συνήθεια να προσβάλλει και να καταναγκάζει τους εργάτες του, πότε σε υπερωρίες ( συχνά απλήρωτες ), πότε σε δουλικές συμπεριφορές πάντα υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να αφήσουμε την όποια εξαθλιωτική συμπεριφορά αναπάντητη αλλά αντίθετα σκοπεύουμε να σπάσουμε και να αντιπαλέψουμε τη βία που ασκείται καθημερινά στα ταξικά μας αδέρφια.

Επίσης κάνουμε ξεκάθαρο πως δε θα γίνεται ανεκτή καμία συμπεριφορά και πράξη που συμβάλλει στη μεγιστοποίηση της καταπίεσης που δέχονται οι εργάτες τόσο από το συγκεκριμένο όσο και από όλα τα αφεντικά της περιοχής. Καλούμε σε αποκλεισμό του καταστήματος και γενικότερη παρέμβαση στη γειτονιά για  τις εργατικές κατακτήσεις και την ανάγκης πάλης και συσπείρωσης των εργαζόμενων στη βάση των δικών τους αναγκών και επιθυμιών.
                                                      Παρασκευή 10 Φλεβάρη 7μ.μ Πλατεία Πατριάρχου

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Πρωτοβουλία για συγκρότηση συνέλευσης ταξικής αλληλεγγύης στη Ν. Φιλαδέλφεια