Νικώντας στην πόλη της Ευρώπης που ζει με 4 ευρώ τη μέρα

Στα τέλη του Μάρτη, η αλβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στους κατοίκους του Κούκεσι στη βορειο-ανατολική Αλβανία, πως από τις 15 Απρίλη θα ήταν υποχρεωμένοι για κάθε χρήση του εθνικού Αυτοκινητόδρομου 1 να πληρώνουν διόδια ~10 ευρώ συνολικά. Αυτή θα ήταν και η πρώτη φορά που σε εθνική οδό της χώρας θα έμπαιναν διόδια.

Η ανακοίνωση ήταν η κορυφή του παγόβουνου της εξαθλίωσης για τους κατοίκους μιας πόλης που επιβιώνει με γύρω στα 4 ευρώ τη μέρα, με υψηλή ανεργία και δημόσιες υπηρεσίες υπό κατάρρευση. Έτσι, αφού απευθύνθηκαν στο κράτος και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστική αλαζονεία, προχώρησαν στο επόμενο βήμα: συγκεντρώθηκαν κατά χιλιάδες και έκαψαν τα διόδια. Εκείνη τη βραδιά, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να περιπολούν το Κούκεσι και προφυλάκισαν δεκάδες κατοίκους που πήραν μέρος στα επεισόδια. Τις επόμενες μέρες, όλα τα αστικά κόμματα καταδίκασαν τους «βαρβάρους» του Κούκεσι – ακόμα κι αυτά που για ψηφοθηρικούς λόγους προσπάθησαν να προσεταιριστούν «τις δίκαιες ανησυχίες τους».

Ύστερα, στα αλβανικά ΜΜΕ παρέλασε η εταιρεία που είχε αναλάβει την κατασκευή των διοδίων και με τη στήριξη του Συνδέσμου Εμπορίου και του Συνδέσμου Αλβανικών Επιχειρήσεων (ΣΑΕ) καταδίκασε τους κατοίκους και ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία τους. Για τους Αλβανούς αστούς ήταν τόσο πρωτοφανής αυτή η πράξη που ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορίου, Νικολίν Γιάκα δήλωσε πως «αν πρέπει απλά να αφήσουμε να περάσει έτσι η καταστροφή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας, τότε ο καθένας από εμάς πρέπει να εγκαταλείψει αυτό τον τόπο. Όλα τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν την είδηση για τον εμπρησμό της ιδιοκτησίας μιας επιχείρησης. Τι μήνυμα στέλνουμε έτσι στους ξένους επενδυτές;» Τέτοιες δηλώσεις δεν μπορούν παρά να μας θυμίζουν τα παραμύθια των Ελλήνων αστών όταν καλούν τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις απεργίες γιατί διώχνουν τις επενδύσεις.

Αυτό που δεν έδειξαν τα ΜΜΕ, ήταν όλους όσους συγκεντρώνονταν για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους κατοίκους που είχαν προφυλακιστεί κάθε μέρα και ώρα. Αυτό που επίσης δεν έδειξαν τα ΜΜΕ, ήταν οι εργάτες των διυλιστηρίων στο νότο της χώρας που έκαναν στάση εργασίας για να δείξουν τη δική τους ταξική αλληλεγγύη στους κρατούμενους. Και μπορεί η προπαγάνδα των ΜΜΕ να μην καταγράφει τις αντιστάσεις, αλλά το κράτος δεν μπορεί να τις αγνοεί. Η αλβανική κυβέρνηση εν τέλει αναγκάστηκε να αποσύρει τα διόδια και δια στόματος του πρωθυπουργού Ράμα που έβλεπε βάρβαρους και βανδάλους όλες τις προηγούμενες μέρες ανακοίνωση πως «κατανοεί τα προβλήματα των κατοίκων» και πως για την κυβέρνηση του πρώτο μέλημα είναι η κάλυψη των αναγκών τους.

Η νίκη αυτή των κατοίκων του Κούκεσι είναι σημαντική καθώς σημαίνει πως η εισχώρηση διοδίων και η εμπορευματοποίηση του συγκοινωνιακού δικτύου σταματήθηκε. Παράλληλα, ακριβώς επειδή πρόκειται για νίκη που στηρίχθηκε στις δυνάμεις του κόσμου από τα κάτω δημιουργεί την αυτοπεποίθηση για να χαραχτεί πολιτική πέρα από τα αστικά όρια. Οι κινητοποιήσεις βέβαια συνεχίζονται καθώς έντεκα διαδηλωτές παραμένουν προφυλακισμένοι.

Κλείνοντας αυτή την ανασκόπηση των γεγονότων, έχει αξία μια σύντομη ματιά στο πως καλύφθηκε δημοσιογραφικά η είδηση στα δικά μας ΜΜΕ. Τα περισσότερα παρουσίασαν μια αφήγηση κατά την οποία «οι φτωχοί γείτονες να καίνε μάταια τα διόδια τους τώρα, διότι τα διόδια είναι κανονικότητα και ήρθαν για να μείνουν». Στην πραγματικότητα, μέσω της ανάδειξης της είδησης, έστελναν το δικό τους μήνυμα προς εμάς, δηλαδή: «τα διόδια, οι μπάρες, η εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών είναι η μόνη εναλλακτική παντού, οπότε συνηθίστε το». Τώρα που οι Αλβανοί αστοί ηττήθηκαν θα δείξουν άραγε – με τον ίδιο ενθουσιασμό – τα ελλαδικά ΜΜΕ πως οι αγώνες αυτών που ζουν με 4 ευρώ τη μέρα, όχι μόνο μάταιοι δεν είναι αλλά μπορούν να είναι και νικηφόροι;