Δουλεύοντας για την Amazon: Καλύτερο από το σεξ, χειρότερο από την Κόλαση (1ο μέρος)

Μεταφράζουμε το κείμενο με αρχικό τίτλο Working for Amazon: Better than Sex, Worse than Hell όπως δημοσιεύτηκε στο nakedcapitalism. Η ανάδειξη της εργασιακής πραγματικότητας δεν έχει στόχο μόνο το ξεμπρόστιασμα της βαρβαρότητας των σχέσεων παραγωγής, αλλά και τη διδαχή για το πως διαμορφώνουν τις ζωές της εργατικής τάξης και τις ανάγκες της οι συνθήκες της εργασίας.

Επαναστατική διδαχή για να μην επαναλαμβάνουμε μικροαστικές κοινοτοπίες όπως αυτή για τον «κοιμισμένο εργάτη που βουλιάζει μπροστά σε μια οθόνη μετά τη δουλειά «, αλλά να κατανοούμε ποιά υλική πραγματικότητα του δημιουργεί αυτή την επιθυμία. Και επαναστατική διδαχή για να μετατρέψουμε την κόπωση από τις πολλές ώρες δουλειάς, από την αποξένωση, από την ανάγκη να «ξεχαστείς» σε ταξικό μίσος και αγάπη για την πανανθρώπινη χειραφέτηση.

Οι ακόλουθες αφηγήσεις συγκεντρώθηκαν από προφορικές και γραπτές αναφορές από τους εργαζόμενους J, K και L, οι οποίοι έχουν πρόσφατη εργασιακή εμπειρία στην Amazon. Και οι τρείς παρείχαν γενικές πληροφορίες, ενώ ο/η J εξιστόρησε τις προσωπικές εμπειρίες του σημερινού επεισοδίου ενώ η/ο K αυτές του αυριανού. Και οι τρείς εργαζόμενοι εξέτασαν το τελευταίο προσχέδιο όσον αφορά την ακρίβεια και την πιστότητά του στις δικά τους βιώματα.

Αν ζεις κάπου στην ενδοχώρα των ΗΠΑ όπως εγώ, μπορεί να έχεις δει τις πινακίδες που προωθούν τις δουλειές στις αποθήκες της Amazon. Εκεί είναι που δουλεύω και η βάρδιά μου μόλις άρχισε. Κουβαλώ πάνω μου μια μικρή συσκευή σκάνερ. Με ρωτάει:

Πως νιώθεις που εργάζεσαι στην Amazon;
(1) Υπέροχα!
(2) Υπέροχα! Είμαι περήφανος που εργάζομαι στην Amazon!

Επιλέγω τη σωστή απάντηση και αρχίζω τη δεκάωρη βάρδιά μου.

Δουλεύω στη συγκομιδή. Το σκάνερ μου λέει να πάρω ένα βιβλίο από ένα συγκεκριμένο ράφι. Πάω βιαστικά στο ράφι, ψαχουλεύω σε ένα κουτί που έχει παιδικά παιχνίδια, ρούχα, παιχνίδια για ενήλικους, και διάφορα άλλα αντικείμενα, και βρίσκω το βιβλίο. Το πετάω σ’ ένα σακίδιο στο καρότσι μου και τότε το σκάνερ μου λέει να πάρω ένα νέο αντικείμενο. Όταν το σακίδιο γεμίζει, το βάζω πάνω σε ένα μεταφορικό ιμάντα.

Είναι λίγο σα να είσαι υπηρέτης στο Warcraft. Ενώ προσπαθώ να φτάσω το στόχο των 100-120 αντικειμένων ανά ώρα, περπατώ περίπου 12 μίλια (~19 χιλιόμετρα) σε κάθε βάρδια. Καθώς τρέχω δίπλα στα ράφια, είμαι πάντα υπό παρακολούθηση. Σε όλη την αποθήκη, υπάρχουν κάμερες κυριολεκτικά κάθε 3 μέτρα. Χιλιάδες χιλιάδων κάμερες.

Δεν επιτρέπεται να ακούς μουσική ή βιβλία ενώ δουλεύεις. Ο επίσημος λόγος είναι πως αποτελεί κίνδυνο ασφαλείας, αλλά επιτρέπεται να βάλεις ωτοασπίδες για να προστατεύσεις τα τύμπανα των αυτιών σου από τον ακατάπαυστο θόρυβο, οπότε δεν μπορώ να πω με σιγουριά γιατί έχουν αυτή την πολιτική. Το να κάθεσαι οπουδήποτε σε οποιαδήποτε στιγμή επίσης θεωρεί παραβίαση των κανόνων ασφαλείας. Αυτός, μας λένε, είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν καρέκλες στην αποθήκη. Αν περάσουν 5 λεπτά χωρίς να ολοκληρώσεις κάποια εργασία, το σκάνερ ενημερώνει τη διεύθυνση. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυτοτελή φύση των εργασιών του καθενός, μετατρέπει μια συζήτηση σε ένα σύντομο τυχαίο δώρο από τους θεούς.

Δεν ξέρω με βεβαιότητα αν θα πρέπει να έρθω για υποχρεωτικές υπερωρίες αυτή την εβδομάδα. Αναμένουν από εμάς να είμαστε διαθέσιμοι για τουλάχιστον μία επιπλέον βάρδια κάθε βδομάδα και μερικές φορές μας ειδοποιούν μόλις μία μέρα νωρίτερα. Ευτυχώς δεν έχω παιδιά, και επομένως όταν φτάνει η αυτόματη κλήση, δεν χρειάζεται να ανησυχώ για το πώς θα βρω γρήγορα κάποιον για τη φροντίδα των παιδιών.

Ξαναφτάνει η ερώτηση-κουίζ:

Πως νιώθεις που εργάζεσαι στην Amazon;
(1) Υπέροχα!
(2) Υπέροχα! Είμαι περήφανος που εργάζομαι στην Amazon!

Ετοιμάζομαι να επιλέξω το (2) όπως πάντα, αλλά πρόσφατα ανακάλυψα πως υπάρχει τρόπο να κυλίσεις την οθόνη προς τα κάτω (το κάνεις πατώντας ένα πορτοκαλί κουμπί και τον αριθμό 8, σε περίπτωση που είσαι περίεργος). Αυτό αποκαλύπτει δύο ακόμη απαντήσεις:

(3) Θα ήθελα να κάνω μια δουλειά που θα χρησιμοποιούσα διαφορετικές δεξιότητες.
(4) Προτιμώ να μην απαντήσω.

“Ε, αυτό είναι αστείο”, σκέφτομαι από μέσα μου. “Αναρωτιέμαι πόσοι άλλοι άνθρωποι δεν κατάλαβαν ποτέ πως υπήρχαν κι άλλες απαντήσεις.” Σε κάθε περίπτωση, η σωστή απάντηση δεν έχει αλλάξει και την επιλέγω.

Μια ξεχωριστή εποχή της χρονιάς

Η περίοδος ακμής φτάνει, και τώρα καλούμαστε να δουλεύουμε 60 ώρες/εβδομάδα (6 δεκάωρες βάρδιες). Όταν τελειώνω τη δουλειά, βιάζομαι να βάλω πλυντήριο και να κάνω άλλα αναγκαία μικροπράγματα, και τον υπόλοιπο χρόνο μου τον περνώ βλέποντας τηλεόραση ή Netflix. Ξέρω πως θα έπρεπε να κάνω περισσότερα, αλλά το μυαλό μου απλά θέλει να αδειάσει.

Το σκάνερ μου έχει άλλη μία ερώτηση για εμένα:

Πως νιώθεις γι’ αυτή την πρόταση;

“Η Amazon μου δίνει όλη την εκπαίδευση που χρειάζομαι για να κάνω τη δουλειά μου αποτελεσματικά”
(Α)  Συμφωνώ απόλυτα
(Β)  Συμφωνώ
(Γ) Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ

Ετοιμάζομαι να απαντήσω, αλλά λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη εμπειρία μου, συνειδητοποιώ πως μπορεί να υπάρχουν επιπρόσθετες κρυφές απαντήσεις. Κυλώ την οθόνη, και πράγματι, υπάρχουν δύο ακόμη επιλογές:

(Δ) Διαφωνώ
(Ε) Διαφωνώ απόλυτα

Όπως συνήθως, η σωστή απάντηση βρίσκεται στο πρώτο σετ απαντήσεων. Την επιλέγω και συνεχίζω τη βάρδιά μου.

Αυτοί από εμάς που βρίσκονται εδώ για αρκετό καιρό κάποιες φορές ανταμείβονται και του ανατίθεται να κάνουν “έμμεση εργασία”. Περιλαμβάνει δεκάωρες βάρδιες όπου κάνεις τον ανεφοδιασμό των σακιδίων ή τους βγάζεις από τον ιμάντα μεταφοράς ή αδειάζεις μεγάλους κάδους γεμάτους με  χρησιμοποιημένα χαρτόνια. Είναι όσο μονότονη είναι και η συγκομιδή, αλλά οι διευθυντές ίσως σκέφτονται πως σπάει τη μονοτονία της εβδομάδας. Μερικές φορές μιλώ με εργαζόμενους που είναι δυσαρεστημένοι επειδή χάνουν αυτές τις ειδικές αναθέσεις. Ωστόσο, έχω ακούσει πως στο μέλλον σχεδιάζουν να αποφασίζεται ποιος θα λαμβάνει την έμμεση εργασία μέσω ενός αλγορίθμου, και τότε δε θα υπάρχει κανένας λόγος για παράπονα περί αδικίας.

Για να διακόψω τη ρουτίνα, πάω στο μόνο μέρος της αποθήκης όπου δεν υπάρχουν κάμερας όπου κι αν κοιτάξεις: την τουαλέτα.  Μέσα, έχουν γράψει μια νέα ασήμαντη είδηση πάνω από το ουρητήριο. Λέει:

Όταν ρωτήθηκαν αν έχουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους, το 82% είτε συμφώνησε είτε συμφώνησε απόλυτα! Αν ποτέ νιώσεις πως δεν έχεις επαρκή εκπαίδευση, μπορείς να επικοινωνήσεις με τα κεντρικά.

Είμαι σε άναυδη κατάσταση. Το 18% δεν απάντησε καταφατικά σε μια προφανώς φορτισμένη ερώτηση που μπορεί να απειλήσει τη σταδιοδρομία του στην εταιρία; ; Σε αυτή την ερώτηση απαντάς αφού συνδεθείς, αρά ξέρουν ακριβώς ποιος είσαι.

Τα αυτιά μου αρχίζουν να βουίζουν

Παρά το ότι φοράω ωτοασπίδες για να καλύψω το θόρυβο από τους ιμάντες μεταφοράς και άλλα μηχανήματα, τα αυτιά μου αρχίζουν να βουίζουν. Πάω σε μία κλινική επειγόντων περιστατικών και με εξετάζει μία γιατρός. Μου μιλά με συμπόνια για πάνω από μισή ώρα, μου δίνει  μια μικρή ποσότητα Prednisone και μου προτείνει να φοράω ακουστικά πάνω από τις ωτοασπίδες στη δουλειά. Στην επίσημη αναφορά, γράφει πως υποψιάζεται ότι τα συμπτώματα σχετίζονται με τη δουλειά μου.

Την επόμενη μέρα στη δουλειά, με ανακρίνουν για τα συμπτώματά μου και με στέλνουν σε μία επαγγελματική κλινική. Ο γιατρός που εργάζεται για την Amazon, μου μιλά για δέκα λεπτά, ρίχνει μια ματιά στην αναφορά της άλλης γιατρού, και έπειτα μου λέει πως τα συμπτώματά μου σίγουρα δεν έχουν σχέση με τη δουλειά. “Έχω ξαναβρεθεί σε αυτές τις αποθήκες, και δεν έχουν τόσο θόρυβο”, μου εξηγεί. Του είπα πως η άλλη γιατρός είχε άλλη άποψη. “Θα λάβουν υπόψη τη δική μου γνώμη σε σύγκριση με τη δική της”, μου απαντά. “Αν ο θόρυβος σε ενοχλεί, μήπως να δοκίμαζες να βάλεις ωτοασπίδες;” Σφίγγω τα δόντια μου.

Έχει δίκιο – αυτοί που ασχολούνται με τις εργατικές αποζημιώσεις στην Amazon απορρίπτουν την αίτηση μου να εξεταστώ από ωτορινολαρυγγολόγο. Προσπαθώ να τους πάρω τηλέφωνο και να μιλήσω με το γιατρό, και λαμβάνω ένα μήνυμα που με ενημερώνει πως δεν είναι εκεί και δεν μπορεί να λάβει μηνύματα.

Γίνεται πλέον εμφανές πως έπρεπε να έχω σπουδάσει οικονομικά και όχι αγγλική φιλολογία.  

Κάποιο διάστημα αργότερα, μετά από περίπου ενάμιση έτος στη δουλειά, αποφασίζω να παραιτηθώ. Από τους είκοσι-κάτι εργάτες που είχαμε υπογράψει μαζί για τη δουλειά, μόνο ένας είναι ακόμη εκεί.

Αν ακόμη απορείτε για το τι σημαίνει ο τίτλος, διαβάστε το επόμενο μέρος, στο οποίο όλα θα ξεκαθαριστούν.