Ο αποκλεισμός των προσφύγων από τον Τραμπ: αμερικανική κανονικότητα, όχι εξαίρεση

Μεταφράζουμε το άρθρο της Tatiana Cozzarelli στο LeftVoice με αρχικό τίτλο Trump’s Migrant Ban: As American as Apple Pie, στο οποίο η συντάκτρια εξετάζει σύντομα και συνεκτικά, κομβικά σημεία της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ για να αναδείξει τον διαχρονικά αντι-μεταναστευτικό χαρακτήρα της και την κίνηση αυτής της πολιτικής μεταξύ απόλυτου και σχετικού αποκλεισμού προς τους μετανάστες και πρόσφυγες.  Η αναδρομή της Cozzarelli στη σύμπραξη Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων, η οποία έθεσε το πλαίσιο για τις πολιτικές της κυβέρνησης Trump είναι ιδιαίτερα χρήσιμο πολιτικό εργαλείο για την πλοήγηση στο κίνημα ενάντια στη στοχοποίηση των μεταναστών.

Ήδη από τις πρώτες πορείες,το Δημοκρατικό Κόμμα, η μερίδα της αστικής τάξης που το στηρίζει και τα ΜΜΕ που πρόσκεινται σε αυτό επιχειρούν συνειδητά και συντονισμένα να μετατρέψουν την κίνηση των μαζών σε καύσιμο για τους δικούς τους σχεδιασμούς μέσω της παρουσίασης του Trump ως στιγμή εξαίρεσης στην ιστορία της χώρας και της προώθησης ενός αντι-Trump χαρακτήρα των κινητοποιήσεων, αποκομμένου από την πάλη ενάντια στο αμερικανικό κεφάλαιο και κράτος, του οποίου εκπρόσωπος στην παρούσα συγκυρία είναι ο Trump και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Η ηθικιστική υπερ-ανάδειξη του Trump ως προσωπικότητα και η συσκότιση της συνολικής στρατηγικής των αμερικανών αστών από μερίδα της αριστεράς και της αναρχίας στις κινητοποιήσεις αντανακλά ακριβώς αυτή την επίδραση της φιλελεύθερης ρητορείας και του διαβρωτικού της χαρακτήρα στον αγώνα για να αποκτήσει το κίνημα στην Αμερική τη δική του ταξική πολιτική και έκφραση. Μια έκφραση, την οποία οι κομμουνιστές θα καταφέρουν να πετύχουν μόνο μέσω της συμμετοχής τους στο κίνημα με όρους ανοικτής δράσης με τις αγωνιζόμενες μάζες, αλλά σκληρής και αδιάκοπης πάλης ενάντια στο φιλελευθερισμό και κάθε πολιτική υποτέλειας προς αυτόν.

Χθες, ο  αντιπρόσωπος της αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος στη Γερουσία, Chuck Schumer παραχώρησε συνέντευξη τύπου στην οποία έκανε δηλώσεις κατά του εκτελεστικού διατάγματος του Trump, το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ για τους πολίτες επτά – κατά πλειοψηφία – μουσουλμανικών χωρών. Με δάκρυα στα μάτια ο Schumer δήλωσε πως «αυτό το εκτελεστικό διάταγμα ήταν κακόβουλο και έξω από τις αμερικάνικες αρχές». Φυσικά, ο Schumer δεν ανέφερε πως αυτή η λίστα χωρών πρωτοδημιουργήθηκε από ένα δικομματικό πρόγραμμα για τον περιορισμό απόδοσης βίζας και την Πράξη Πρόληψης Μετακίνησης Τρομοκρατών. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μετά από δικομματική σύμπραξη στο κογκρέσο και  εγκρίθηκε από τον Obama το 2015. Ο Schumer επίσης παρέλειψε να αναφέρει πως αυτές είναι οι χώρες στις οποίες η κυβέρνηση Obama επιτέθηκε με ρυθμό 3 βομβαρδισμών ανά ώρα κατά τη διάρκεια του 2016.

Σε μια δημόσια δήλωση, ο Schumer πρότεινε [να συσταθεί] δικομματική ομάδα η οποία θα επεξεργαστεί για το μεταναστευτικό σχεδιασμό αντίθετο με το αντιδραστικό διάταγμα του Trump. Συνεχίζοντας ο Schumer είπε πως «απόψε, τρέχουν δάκρυα στα μάγουλα του Αγάλματος της Ελευθερίας καθώς η μεγάλη παράδοση της Αμερικής, αυτή της φιλόξενης υποδοχής των μεταναστών, η οποία υπάρχει από την ίδρυση των ΗΠΑ, έχει καταπατηθεί.»

Κατά τον Schumer, οι πράξεις του Trump είναι αντίθετες με τις αμερικανικές παραδόσεις, αλλά αυτή η δήλωση είναι απόλυτα αναληθής ∙ η αμερικανική κυβέρνηση πάντα είχε αντι-μεταναστευτικά στοιχεία και πολιτικές. Τα τέσσερα ακόλουθα παραδείγματα αναδεικνύουν αυτό το χαρακτηριστικό:

Η πράξη περί Ξένων και Στασιαστών

Αυτή η πράξη υπογράφηκε από τον John Adams, το 2ο πρόεδρο των ΗΠΑ, το 1798. Ο νόμος αύξησε την προϋπόθεση αναγκαίας διαμονής στη χώρα για την απόδοση υπηκοότητας από τα 7 στα 14 έτη. Επίσης απέκλεισε δια παντός από την αμερικάνικη υπηκοότητα, πολίτες “εχθρικών εθνών”.

Οι μετανάστες απελαύνονταν αν θεωρούνταν “επικίνδυνοι για την ειρήνη και την ασφάλεια των ΗΠΑ.” To γεγονός πως ο 2ος πρόεδρος των ΗΠΑ εφάρμοσε αντι-μεταναστευτικές πολιτικές φανερώνει το ιστορικό προηγούμενο που ακολουθείται.

Η Πράξη Αποκλεισμού των Κινέζων

Εφαρμόστηκε το 1882 και διατηρήθηκε θεσμικά σε διάφορες μορφές για πάνω από 100 χρόνια. Η πράξη. Η πράξη απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ σε Κινέζους εργάτες και απέκλεισε από την υπηκοότητα Κινέζους που ήδη ζούσαν στη χώρα. Το 1942, δόθηκε το δικαίωμα πολιτογράφησης σε Κινέζους και επιτράπηκε η μετανάστευση στη χώρα για κάποιους από αυτούς – αν και το όριο υποδοχής Κινέζων μεταναστών ήταν 105 άτομα ανά έτος. Το 1968, αυτοί οι περιορισμοί χαλάρωσαν με το ανώτατο όριο μεταναστών από οποιαδήποτε συγκεκριμένη χώρα έξω από το δυτικό ημισφαίριο να αυξάνεται στα 20,000 άτομα ανά έτος.

Η ρητά ρατσιστική Πράξη Αποκλεισμού των Κινέζων αποτελεί εμφανές παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ξενοφοβία και η γεωπολιτική έχουν οριοθετήσει την αμερικανική πολιτική.

Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης Ιαπώνων

Μέσω των στρατοπέδων συγκέντρωσης αναδεικνύεται ο διάχυτος ρατσισμός και η ξενοφοβία στην αμερικανική ιστορία. Κατά το Β’ΠΠ, 110 ως 120 χιλιάδες άτομα ιαπωνικής καταγωγής συλλήφθηκαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανεξάρτητα από την υπηκοότητα τους με μόνο κριτήριο την προέλευση τους. Η ρατσιστική αντίληψη πως οι Ιάπωνες ήταν εχθροί του έθνους και πιθανοί τρομοκράτεςεπαναλαμβάνεται σήμερα στις σοβινιστικές, αντι-μουσουλμανικές πολιτικές και ρητορεία της κυβέρνησης Trump.

Η Πατριωτική Πράξη

Η Πατριωτική Πράξη του 2001, η οποία υπογράφηκε από τον George W. Bush,  και η ανανέωση της, την οποία υπέγραψε ο Barack Obama, έθεσε τη βάση για την απαγόρευση εισόδου σε μουσουλμάνους μετανάστες από τον Trump. Μετά τις επιθέσεις τις 9/11, η Πατριωτική Πράξη ψηφίστηκε, και επέκτεινε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ερευνά άτομα και επιχειρήσεις χωρίς έκδοση εντάλματος. Επίσης άνοιξε το δρόμο για την μακροπρόθεσμη κράτηση μεταναστών οι οποίοι είναι ύποπτοι για “τρομοκρατία”, με αποτέλεσμα τη γενική στοχοποίηση και παρακολούθηση των μουσουλμάνων από την αμερικανική κυβέρνηση σε όλη τη χώρα.

Οι ξενοφοβικές πολιτικές είναι βαθιά αμερικανικές

Το ψέμα που ισχυρίζεται πως η αντι-μεταναστευτική πολιτική είναι με κάποιον τρόπο ένα καινούργιο στοιχείο  στην αμερικανική παράδοση, διαιωνίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα με έναν τρόπο που είναι απόλυτα βοηθητικός για το μήνυμά τους: αυτό της δαιμονοποίησης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της επιχειρηματολογίας πως μόνο οι Δημοκράτες μπορούν να διατηρήσουν το “μεγαλείο” της Αμερικής. Το μήνυμα είναι σχεδιασμένο με σκοπό την αποθάρρυνση των μαζών από την αμφισβήτηση του ρατσιστικού και ξενοφοβικού πυρήνα της αμερικανικής ιστορίας, ρίχνοντας πλήρως την ευθύνη στους Ρεπουμπλικανούς γι’αυτή την ξενοφοβική και ρατσιστική “στιγμή”. Αυτή η διαστρέβλωση αποκρύπτει το ρόλο των Δημοκρατικών στο σχηματισμό της αντιδραστικής ιστορίας [της χώρας].

Η ιδέα πως οι ΗΠΑ ως ένα έθνος ανοιχτό σε όλους του μετανάστες είναι λανθασμένη και διαψεύδεται από την ίδια την ιστορία της χώρας. Στο Άγαλμα της Ελευθερίας έχουν χαραχθεί λέξεις που η ιστορία έχει πετάξει στην άκρη. Τα λόγια του Schumer στάζουν από την υποκρισία κάποιου του οποίου το κόμμα έχει υποστηρίξει το συνεχή βομβαρδισμό της περιοχής που περιλαμβάνει τις επτά χώρες, στους πολίτες  των οποίων η είσοδος στις ΗΠΑ έχει απαγορευθεί, έχει απελάσει περισσότερους μετανάστες από κάθε άλλη χώρα και έχει ανοίξει το δρόμο στις επιθέσεις της κυβέρνησης του Trump.